www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
FIKSZ E-NGINE

A FIKSZ E-ngine egy egyedi keresőmotor, amely kimondottan könyvtár- és információtudománnyal kapcsolatos oldalak, blogok, levelezőlisták, wikik, stb. kereséséhez lett tervezve. Pillanatnyilag ezernél is több webhelyet keres, de az indexelt oldalak száma folyamatosan emelkedik majd.

A kereső a LISZEN Wikiben felsorolt blogok csaknem mindegyikének tartalmát keresi, sőt, még annál is többet: könyvtári blogokat, könyvtárral kapcsolatos edublogokat (oktatási témájú blogok), Könyvtár 2.0-val foglalkozó blogokat.

Szintén indexeli a könyvtárral, könyvtárossággal, könyvtári technológiával kapcsolatos wikiket, mint az ALA wikijei, a LISWiki, vagy a Library Success Wiki.

A FIKSZ E-ngin-nel a könyvtári szervezetek (ALA, IFLA és azok szakosztályai, stb.) hivatalos oldalai is kereshetők. Néhány hasznos archívum is elérhető vele (ilyen például a SirsiDynix Rendezvény-archívuma), valamint könyvtárosoknak készült tematikus forrásgyűjtemények (Librarians’ Internet Index, stb.) is.

A FIKSZ E-ngine-nel kereshetnek anyagokat minden könyvtárral kapcsolatos témában, könyvtárosoknak szánt hasznos forrásokat, linkgyűjteményeket, cikkeket (például a Library Journal és a School Library Journal cikkarchívuma) és még számtalan hasznos dolgot. A keresés egyszerű: mintha egy Google-keresést hajtana végre. A Google keresővel kapcsolatos leírásért keresse fel Nancy Blachman „Google Guide”-ját, az általános keresési kérdésekkel (Boole-i oprátorok, keresőkérdések, stb.) kapcsolatban pedig az Internet Tutorials dot Net-et.

vendégkönyv telefonkönyv levelezés