www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
HADIFOGOLY ADATBÁNYÁSZAT

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), valamint a KFKI ISYS Informatikai Kft. 2001. nyarán nem mindennapi közös munkába kezdett. Az 1990-es években az orosz államtól megkapott, a volt szovjet hadifogolytáborokban elhunyt magyarok adatait dolgozták fel a legkorszerubb informatikai és elemzo eszközök és módszerek alkalmazásával.

Az elhunyt hadifoglyok adatait ismertető adatbázis több ezer ember számára szolgáltatott információt hozzátartozóik sorsáról. Ez az adatbázis 2002. év elején további nevekkel bővült. Ezek feldolgozásával egy időben döntött úgy a HM HIM, hogy a rendelkezésére álló, a II. világháborúban elhunyt katonák, munkaszolgálatosok, civilek sorsáról további értékes információkkal szolgáló adatokat is közzéteszi az Interneten. A megvalósításban ezúttal is a KFKI ISYS támogatta a HM HIM-et.

A jelenleg öt adatbázist bemutató internetes oldal legjelentősebb része a már említett, magyar hadifoglyok sorsát ismertető lista. A szintén Oroszországból és a volt Szovjetunióból származó, magyar halottak sírjának is helyet adó temetőket felsoroló gyűjteményekből a magyar halottak nyugvóhelyeiről szerezhetnek információt. (Ezek az adatbázisok azonban a megkapott anyagok pontatlansága miatt sajnos csak kevés információval szolgálnak.) A II. világháborús adatbázis összeállítás részét képezi még az a két névsor, amelyben a keleti hadműveletek során illetve a történelmi Magyarország területén elhunyt katonák és munkaszolgálatosok temetési helyéről szerezhetnek információt az érdeklődők. Ez az adatbázis gyűjtemény egyedülálló módon teszi lehetővé hozzátartozók, kutatók, történészek számára, hogy az Internet adta lehetőségek alkalmazásával mind tisztább képet kaphassunk a II. világháború magyar áldozatainak sorsáról.

Az elérhető öt adatbázis:

Hadifoglyok a Szovjetunióban

Oroszországi irattárakból származó feljegyzések a volt Szovjetunió hadifogolytáboraiban elhunyt magyar civilekről és katonákról. 65.170 adatlap, amelyeket a táborokban rögzítettek, főként 1944 után.

Szovjet temetői nyilvántartások

A volt szovjet hadifogoly-temetőkről korabeli felmérések alapján készült, 40.670 eltemetett magyar nevét (pontatlan leírással) és a temető helyét, leírását tartalmazó lista.

Oroszországi Föderáció hadifogoly-temetői

Oroszországi irattárakból származó feljegyzések a volt Szovjetunió hadifogolytáboraiban elhunyt magyar civilekről és katonákról. 65.170 adatlap, amelyeket a táborokban rögzítettek, főként 1944 után.

A történelmi Magyarország területén elesettek

Adatok a történelmi Magyarország területén elesett 42.000 magyar katona és munkaszolgálatos halálának körülményeiről, temetési helyéről.

Keleti hadműveletek áldozatai

A keleti hadműveletek során elesett 28.000 magyar katona halálának körülményei és nyugvóhelyeik.

vendégkönyv telefonkönyv levelezés