www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
JSTOR ADATBÁZIS

A JStor teljes szövegű folyóirat-adatbázis, melynek két multidiszciplináris gyűjteménye az Arts and Sciences I. és III. érhető el a PTE tartományaiból. A JSTOR adatbázis kibővült az Arts and Sciences II. multidiszciplináris gyűjteményével, ami további 124 retrospektív folyóirathoz enged hozzáférést. Így például az ókortudomány fontos magfolyórataihoz is.

A JSTOR folyóirat-archívuma:

A Kaliforniai Egyetem (University of California = UC) és a Harvard Egyetem együttműködik a JStor-ral, hogy a JStor által digitalizált kiadványok nyomtatott eredetijét hozzáférhetővé tegyék a könyvtári közösség számára. A program végére az UC-könyvtárak állományából kigyűjtve az UC raktárban 353 folyóirat eredetijét lehet majd megtalálni, amelyek a JStor-on keresztül 2003 októberétől férhetők hozzá. A harvardi gyűjtemény ugyanarra a 353 folyóiratra terjed ki, de forrásanyaga a JStor tulajdonában lévő példányok, amelyek a digitalizálás alapjául szolgáltak; ezeket egészítik ki a Harvard Egyetem példányaival. Mindkét helyen a JStor-ba kerülő új folyóiratokkal is bővítik az állományvédelmi anyagot. Míg az UC gyűjteménye nyitott, a Harvardé zárt: a JStor megőrzi tulajdonjogát a nyomtatott folyóiratok felett, és ezt az állományt fogja használni, ha nagy tömegű újradigitalizálásra vagy retrospektív konverziós munkára lesz szükség. A program 2007 végére fejeződik be, addig a JStor-ban szolgáltatott valamennyi folyóirat eredetijét begyűjtik. Könyvtári vezető körök szükségesnek tartják, hogy legyenek papíralapú gyűjtemények, mivel ezekben látják biztosítékát a tartalom hosszú távú megőrzésének.

Részlet a TMT 53. évfolyam (2006) 5. számából

Az adatbázis jellege:

teljes szövegű retrospektív folyóirat-adatbázis – tudományos folyóiratok archívuma.

Az adatbázis tartalma:

A JStor adatbázisban 269 folyóirat teljes szövege megtalálható angol nyelven. Az adatbázis retrospektív jellegű, kurrens számok nincsenek, a kiadókkal történt szerződéskötés alapján, a folyóiratok teljes szövege csak 3-5 évvel a megjelenést követően kerülhet be az adatbázisba.

Keresési tanácsok:

Kulcsszavak megadásával (SEARCH) többféle keresést lehet végezni. Kereshetünk a cikkek teljes szövegében, a cikkek tartalmi kivonataiban, a cikkek szerzői, és a cikkek címe alapján a kiválasztott keresési halmaznak megfelelően.

Az adatbázis óriási adatmennyisége miatt érdemes a keresés megfogalmazásának figyelni a különböző szempontú szukítési lehetőségekre. A keresést lehet limitálni, cikktípusok (tanulmányok, ismertetések, vitacikkek stb.), tematikus folyóiratcsoportok, időintervallum szerint. Kapcsolódó szövegek elérési lehetősége adott.

Böngészés (BROWSE) esetén megjelenik a tudományágak és folyóiratok teljes listája. A folyóirat címek után a keresett kötet, keresett számának tartalomjegyzékét kapjunk meg, majd az egyes cikkek megnézhetők, kinyomtathatók, letölthetők és a hivatkozások is elérhetők. Részletesebb ismertetés (ABOUT JStor, MORE INFO, TIPS) az összes lapról elérhető.

Tanács:

Ki kell jelölni az adott tudományágat (akár többet is), pontosítás esetén a folyóiratot is ki lehet jelölni.

Copyright megkötések: az adatbázisból egyszerre teljes számokat, illetve kutatási és oktatási céllal ésszeruen nem indokolható mennyiséget letölteni tilos.

vendégkönyv telefonkönyv levelezés