www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR (MEK)

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) és az Országos Széchényi Könyvtár közös projektje, mely a magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, oktatási, tudományos, vagy kulturális célokra használható, szabadon terjeszthető, teljesszövegű elektronikus dokumentumok központi gyűjtőhelye kíván lenni. Saját meghatározása szerint „egy projekt és mozgalom, melynek az a célja, hogy emberi erővel összegyűjtse, rendszerezze, egységes formátumba hozza és minél több érdeklődő számára hozzáférhető módon szolgáltassa az ... elektronikus dokumentumokat”.

A MEK feladatának tekinti továbbá az elektronikus publikálás bátorítását is, különösen olyan anyagokét, melyek elsődleges célja az információ és a tudás terjesztése, s nem annyira az anyagi haszonszerzés. Szeretné elősegíteni a magyar „freeware” vagy „shareware” szövegek műfajának megteremtését.

A MEK története nem sokkal az internet magyarországi megjelenése után indult, az IIF 1993-as gopher-pályázatát követően. A pályázat eredményeként gyorsan felálló hazai gopher rendszerekkel és a hozzájuk kapcsolódó egyéb szolgáltatásokkal (FTP, WWW, Listserver) folytatott kísérletekből hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nagy igény van jó minőségű, értékes információkat tartalmazó, magyar nyelvű szöveges anyagokra, s olyan megoldásokra és szervezési elvekre, melyekkel ezek gyorsan és könnyen megtalálhatók a hálózaton, mert az interneten egyre nehezebbé válik a navigálás, ahogy az elérhető állományok száma növekszik.

A MEK történetének első szakasza befejeződött 2003. június 30-án. A MEK 1.0-ás „régi gyűjtemény” lezárult. Az itt található szolgáltatást már nem fejlesztik tovább! Az új könyvtár „új gyűjteménye”, – a MEK 2.1-es, 2003. július 1-én megnyílt és azóta is épül, ahová folyamatosan kerülnek át a formátumukban és szövegminőségükben feljavított régi gyűjtemény könyvei is.

vendégkönyv telefonkönyv levelezés