www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
Az Országgyűlési Könyvtár Adatbázisai

A PTE Egyetemi Könyvtár alábbi fiókkönyvtáraiból érhetőek el az Országgyűlési Könyvtár adatbázisai:
  • Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár
  • Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Könyvtára
  • Bölcsészettudományi és Természettudományi Kar Társadalomtudományi Szakkönyvtár
  • Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar Könyvtára
  • Pollack Mihály Műszaki Kar Könyvtára
  • Központi Könyvtár

Hundok (Külföldi sajtófigyelés adatbázisa): [Belépés]

A bibliográfiai adatbázis forrása az Országgyűlési Könyvtár állományában megtalálható kb. 50 mértékadó külföldi – nyugat- és kelet-közép-európai, amerikai, kanadai és ausztráliai – napi- és hetilap. A kiválasztott cikkekről rövid tartalmi leírás készül. A föltárt cikkek bemutatják, mit tart fontosnak a világ Magyarországról és a kelet-közép-európai régió politikai és gazdasági eseményei közül. Az adatbázis jelenleg több mint 85.000 tételt tartalmaz, havonta átlagosan 800-1000 cikk adataival bővül. Az adatbázist 1991-től építik. A havi frissítés anyagában is kereshetünk.

Pressdok (Hazai sajtófigyelés adatbázisa): [Belépés]

A bibliográfiai adatbázis a hazai politikai, gazdasági és részben jogi sajtóban (mintegy 150 napi- és hetilapban, folyóiratban) megjelent cikkek szelektív feltárásával épül. Segítségével naprakészen nyomon követhetjük a belpolitikai és gazdasági folyamatokat, vezető politikai, gazdasági, kulturális személyiségek nyilatkozatait, valamint a pártok, a politikai, gazdasági és érdekvédelmi szervezetek állásfoglalásait, értékeléseit. Jelenleg közel 700.000 tételből áll, havi átlagban 7-8000 cikk adatával bővül. Az adatbázis kezdő éve 1989.

Világpolitikai adatbázis: [Belépés]

Az Országgyűlési Könyvtárban az 1970-es évek közepétől folyik külföldi szakfolyóiratok tartalmi feltárásával nemzetközi politikai, gazdasági dokumentáció és információszolgáltatás. Jelenleg a VPI társadalomtudományi szakirodalmi adatbázis mintegy 80 külföldi folyóirat, továbbá tanulmánykötetek és gyűjteményes művek tudományos igényű elemzéseinek feldolgozásával épül. A kiválasztott tanulmányokról bibliográfiai leírás és nyolc-tíz soros tartalmi összefoglaló készül. A közel 75.000 elemzés adatait tartalmazó teljes adatbázisnak itt a 2000 és 2005 között feldolgozott anyagát, több mint 13.000 tartalmi összefoglalót lehet megnézni. A tanulmányok forrásadataira, a szerzőre, az idegen nyelvű cím és a címfordítás, továbbá a tartalmi összefoglalók szavaira, valamint nyelv szerint lehet keresni az adatbázisban.

vendégkönyv telefonkönyv levelezés