www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
RÉGI PÉCSI ISKOLÁK ALBUMA 1868-1948

A 2007-ben, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült adatbázis immár az Interneten is bárki számára hozzáférhető. A magyar és angol nyelvű internetes fotóalbum a népoktatási törvénytől az iskolák államosításáig terjedő időszak pécsi oktatási intézményeinek történetét mutatja be a Janus Pannonius Múzeum Új- és Legújabb Kori Történeti Osztályának fotóin, nyomtatványain keresztül. Az elsődleges forrásokat iskolánként rövid intézménytörténet értelmezi, és bőséges bibliográfia egészíti ki. Az iskolatörténetekhez csatlakozik egy arcképcsarnok híres pécsi pedagógusok és a pécsi oktatásért eredményesen tevékenykedő személyek képeivel és életrajzaival, egy kislexikon, valamint egy törvénytár, amely segíti a pécsi iskolák elhelyezését a hazai oktatás rendszerében. Az iskolák helyét interaktív térkép szemlélteti.

Mivel Pécsett az 1868-től 1948-ig terjedő időszakban minden oktatási szint képviseltette magát, a város iskoláin keresztül jól szemléltethetőek a gyakran változó oktatási rendszerek. Az adatbázis célja, hogy a szöveges és képi illusztrációkon keresztül közérthető formában mutassa be az egyébként szerteágazó oktatástörténetet.

Az iskolatörténeti adatbázis a Baranya megyei Múzeumok elektronikus múzeumának első kiállításaként a http://www.emu.jpm.hu oldalról érhető el.

vendégkönyv telefonkönyv levelezés