www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
WEB OF SCIENCE

A Web of Science (WoS) az ISI (Institute for Scientific Information) bibliográfiai adatbázis csomag és citációs indexszolgáltatása. Interdiszciplináris adatbázis, amelynek heti frissességgel közreadott anyaga az egész tudomány területére kiterjed.

Tudományos szempontok szerint rendszerez, valamint sokoldalú keresést biztosít. Tartalmában lehetőség van tudományos konferenciák és jelentések, illetve cikkek rövid összefoglalóinak megkeresésére is. (Az interneten keresztül az utolsó 5 évfolyam kereshető, az archív évfolyamok és a heti frissítés pedig az intranetre tölthető le.)

Kizárólag a WoS szolgáltatása a citációs index, amely lehetővé teszi a tudománymetriai elemzéseket, mivel a cikkek bibliográfiai adatain kívül a szerzői hivatkozásokat is feltárja.

A WoS három adatbázis-csomagja három fő tudományterületre osztva rendszerez:

  1. Arts & Humanities Citation Index – bölcsészettudományi és művészeti index

    25 kategóriában, 1140 teljes folyóirat anyaga + a vonatkozó cikkek 7000 társadalomtudományi és tudományos folyóiratból.

  2. Science Citation Index Expanded & SciSearch – természet- és műszaki tudományos index

    160 tudományterület, 5800 akadémiai és alkalmazott műszaki tudományos dokumentum, ebből 140 könyv a többi folyóirat.

  3. Social Sciences Citation Index & Social SciSearch – társadalomtudományi Index

    55 kategóriában, 1700 folyóirat teljes anyaga + 5700 vonatkozó cikk a vezető tudományos és műszaki folyóiratokból.

Az egyetemi és országos szakkönyvtárakban, a 2000. évi felmérés szerint, a legszükségesebb elektronikus adatbázis a WEB OF SCIENCE. A próbaidőszakban (2000. augusztus 30. – december 3. között) készült felhasználói statisztika nagyszámú belépést regisztrált a magyar egyetemi könyvtárakban. A felméréseket ugyan nem publikálták, de az adatok az OM-nél, illetve a BME OMIKK-nál megtalálhatók. Ennek köszönhető, hogy a hozzáférési díj ellentételezésében a Magyar Tudományos Akadémia és az OTKA Bizottság is támogatta a beszerzés megvalósulását.

A WoS fejlődését mutatja, hogy világviszonylatban rendkívül széles körben elterjedt. Például: az Egyesült Államokban például minden egyetem könyvtárában elérhető az ISI mindhárom adatbázisa. Az angliai egyetemi könyvtárakban 10 éve használják az ISI WoS szolgáltatását, jelenleg 145 felsőoktatási intézmény fizet elő valamelyik WoS adatbázisra. A Londoni Imperial College használói statisztikája szerint az elmúlt 10 évben több mint tízszeresére nőtt látogatóinak száma.

Forrás: eisz.hu honlap

vendégkönyv telefonkönyv levelezés