www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
Negyvenöt millióból fejleszt a PTE könyvtára

(2010. augusztus 3. 18:07)
Uniós forrásból fejleszti olvasási és digitális kompetenciáit a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára. E célra csaknem 45 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi megújulás operatív programjában.


Képünk illusztráció
A programot augusztus 3-án, kedden mutatták be a könyvtár vezetői. A PTE 10 karára kiterjedő könyvtári hálózata és központi könyvtára 24 órán át elérhető szolgáltatásfejlesztést, nyilvános elektronikus katalógusának bővítését valósítja meg az elnyert forrás révén.

Az otthonról elérhető internet alapú szolgáltatások fejlesztésével, a könyvtári és nem könyvtári rendszerek összekapcsolásával széleskörű információkínálat és -használat valósul meg. A megújuló könyvtári portál dinamikus, interaktív, korszerű „webkettes” szolgáltatásokkal áll a felhasználók rendelkezésére. Az egyetemen keletkezett tudásanyagot láthatóvá, elérhetővé, ezáltal széles körben hasznosíthatóvá teszik. A honlap a jelenlegi magyar és angol nyelven kívül német nyelven is elérhetővé lesz.

A távolról elérhető szolgáltatásokat 24 órán keresztül otthonukból igénybe vehetik a mozgásukban korlátozottak, a hátrányos helyzetűek. A gyűjtemények, adatbázisok és a szolgáltatások kapcsolódnak az országos rendszerekhez.

„A támogatás révén a könyvtárosok, informatikusok, rendszergazdák szaktudásának megújítására is lehetőség nyílik majd akkreditált szakmai tanfolyamokon és nyelvtanfolyamokon keresztül” – hangsúlyozta dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes főigazgató. A fejlesztési projekt eredményeként a könyvtár aktív tanulási környezetet biztosító tanulási központtá alakul, szolgáltatásai dinamizálódnak és intenzívebbé válnak

Szellőné Fábián Mária főigazgató-helyettes kifejtette: bővül a könyvtár potenciális használóinak köre, az egyetemi polgárokon kívül a projektben megcélzott ifjúsági korosztály, az inaktívak és a munkaerőpiac szereplői lesznek a könyvtárhasználók főbb célcsoportjai.

A PTE könyvtára összefogva a megyei-városi könyvtárral, a PTE gyakorló iskoláival, valamint egy városi gimnáziummal olvasásnépszerűsítő programokat tervez a fiatalok számára, illetve csatlakozik az országos olvasásnépszerűsítő programokhoz is.

(Forrás: Pecsistop.hu

vendégkönyv telefonkönyv levelezés