www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
Uniós forrásból: könyvtár a neten

(2010. szeptember 6.)
Csaknem 45 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi megújulás operatív programjában a PTE Egyetemi Könyvtára arra, hogy olvasási és digitális kompetenciáit fejlessze. A programot augusztus 3-án mutatta be dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes és Komlósi László rektorhelyettes. A projekt lebonyolítását Szellőné Fábián Mária főigazgató-helyettes vezeti.

A PTE 10 karára kiterjedő könyvtári hálózata és központi könyvtára 24 órán át elérhető szolgáltatásfejlesztést, nyilvános elektronikus katalógusának bővítését valósítja meg az elnyert forrás révén. A megújuló könyvtári portál dinamikus, interaktív, korszerű „webkettes” szolgáltatásokkal áll a felhasználók rendelkezésére. A honlap a jelenlegi magyar és angol nyelven kívül német nyelven is elérhető lesz.

Ezenkívül a támogatás révén a könyvtárosok, informatikusok, rendszergazdák szaktudásának megújítására is lehetőség nyílik majd akkreditált szakmai tanfolyamokon és nyelvtanfolyamokon keresztül – hangsúlyozta dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes főigazgató. A fejlesztési projekt eredményeként a könyvtár aktív tanulási környezetet biztosító tanulási központtá alakul, szolgáltatásai dinamizálódnak és intenzívebbé válnak.

Szellőné Fábián Mária főigazgató-helyettes kifejtette: bővül a könyvtár potenciális használóinak köre, az egyetemi polgárokon kívül a projektben megcélzott ifjúsági korosztály, az inaktívak és a munkaerőpiac szereplői lesznek a könyvtárhasználók főbb célcsoportjai: Összefogva a megyei-városi könyvtárral, a PTE gyakorló iskoláival, valamint egy városigimnáziummal olvasásnépszerűsítő programokat tervezünk a fiatalok számára. Csatlakozunk az országos olvasásnépszerűsítő programokhoz, valamint fontosnak tartjuk a tudományos eredmények népszerűsítését szolgáló programok szervezését.

A TUDÁSKÖZPONTBAN:

  • 1. emelet: irodalomtudomány, szépirodalom és hírlapolvasó (fehér színnel jelölt könyvekkel)
  • 2. emelet: tudományos gyűjtőmunkák (az irodalomtudomány, közgazdaság és jog kivételével) (kék színnel jelölt könyvek)
  • 3. emelet: Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár, közgazdasági és jogi szakirodalom (zöld színnel jelölt könyvek)
  • 4. emelet: gyermekkönyvtár és fonotéka (sárga színnel jelölt anyagok)
Tervezett nyitva tartás: 8-20 óra között, az év minden napján (vizsgaidőszakban tovább)

Tervezett könyvtárnyitás a teljes körű szolgáltatással: 2010. október vége

Szeptember 8-tól működni fog a beiratkozó és információs pult, látogatást lehet tenni a Kaptárban, az előtérben.

Beiratkozás:

A PTE egyetemi polgárainak ingyenes,
Kismamáknak, pedagógusoknak, munkanélkülieknek és érvényes diákigazolvánnyal rendlekzőknek 50%-os kedvezménnyel 1500 Ft. Beiratkozni naptári évre (a teljes ár 3000 Ft), félévre (a teljes ár 2000 Ft) lehet, illetve napijegy váltható.
Az olvasójegy bankkártya-szerű lesz, mely belépésre is jogosít.
A PTE kari könyvtárai a megszokott nyitva tartással várják az olvasókat Az orvoskari könyvtár felújítás miatt később nyit.

(Forrás: UnivPécs, XI. évf., 8. sz., 2010. szeptember 6., 2. o.)

vendégkönyv telefonkönyv levelezés