www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
Egyetemtörténeti Gyűjtemény

Az Egyetemtörténeti Gyűjtemény 2004 óta a PTE Központi Könyvtár szervezeti egységébe tartozik. 2006. október 31. óta a Vasváry-házban lévő kiállítás megszűnt. Az Egyetemtörténeti Gyűjtemény jelenleg a Pécs, Szepesy u. 1-3. szám alatti épületben található, itt látogatható az új egyetemtörténeti állandó kiállítás is.

Híreink

2011.09.22. ← Beszámoló a Kulturális Örökségnapokról
2011.09.06. ← Kulturális Örökségnapok a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményében
2011.06.20. ← Múzeumok éjszakája a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben
2011.03.31. ← Az Egyetemtörténeti Kiállítás nyitva tartása
2010.11.17. ← Megnyílt a PTE új állandó Egyetemtörténeti Kiállítása


Az egyetemtörténeti
kiállítás
Időszaki
kiállítások
Munkatársak
Közérdekű
információk
Támogatók


Beszámoló a Kulturális Örökségnapokról (2011. szeptember 22.)
Kulturális Örökségnapok a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményében és a Klimo Könyvtárban - 2011. szeptember 17-18.

A Klimo Könyvtár és a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteménye ismét megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a 2011. évi Kulturális Örökségnapok keretében. A PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményét folyamatosan, míg a Klimo Könyvtárat óránkénti idegenvezetéssel lehetett ingyenesen megtekinteni két nap folyamán.

A kisebbeket a nyomdászattörténeti kiállítás tematikájához kapcsolódó kreatív gyermekprogram várta (kódexszínezés, nyomdázás, könyv- és könyvjelzőkészítés).


(Forrás: Történeti gyűjtemények Osztálya / Dezső Krisztina)

Kulturális Örökségnapok a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményében (2011. szeptember 6.)
Kulturális Örökségnapok a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményében – 2011. szeptember 17.
A Klimo Könyvtár és a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményének megtekintésére egyaránt lehetőség nyílik a Kulturális Örökségnapok keretében. A PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményének állandó kiállítása a város felsőoktatásának történetét mutatja be az 1367-es középkori egyetemtől a mai Pécsi Tudományegyetemig. A kiállított tárgyak, dokumentumok mellett interaktív játékok, feladatok is várják a látogatókat.
A Klimo Könyvtárban az idegenvezetést óránként tudjuk biztosítani magyar, angol és német nyelven. Az idegenvezetések időtartama 45 perc.
Az Egyetemtörténeti Kiállítás folyamatosan látogatható.
A gyűjtemények csak az első napon (2011. szeptember 17.), szombaton 11-20-ig várják az érdeklődőket!

Nyomdázz velünk!

Kreatív gyermekprogram (kódexszínezés, nyomdázás, könyv- és könyvjelzőkészítés) is várja az Egyetemtörténeti Gyűjteménybe és a Klimo Könyvtárba látogató családokat a Kulturális Örökségnapokon.
Rendezvény helye: Egyetemi Könyvtár
Rendezvény időpontja: 17-én 11 órától

(Forrás: Történeti gyűjtemények Osztálya / Pohánka Éva)

Múzeumok éjszakája a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben (2011. június 20.)
A Pécsi Egyetemi Könyvtár Klimo Könyvtára és Egyetemtörténeti Kiállítása idén is megnyitotta kapuit a látogatók előtt 2011. június 18-án a Múzeumok éjszakája program keretében.

Az Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény állandó kiállítását több mint 220 látogató tekintette meg ezen az estén. A program során vezetett csoportos túrák keretében a Klimo Könyvtárat és az új pécsi nyomdászattörténeti kiállítást is mintegy 200 látogató kereste fel.A Múzeumok éjszakája program keretében a gyerekeket a nyomdászati kiállítás tematikájához kapcsolódva nyomdászati-könyvkötészeti játszóház várta, ahol saját maguk készíthették el Klimo György ex librisével díszített könyvüket, vagy egy szép könyvjelzőt. A kisebbeket kódexszínező és különböző nyomdák várták.

(Forrás: Történeti gyűjtemények Osztálya / Dezső Krisztina)

Az Egyetemtörténeti Kiállítás nyitva tartása (2011. március 31.)
A Pécsi Tudományegyetem Egyetemtörténeti Kiállítása és a Klimo Könyvtár 2011. április 1. és 2011. október 31. között szombatonként is várja a látogatókat.

Nyitva tartás: 9-13 h. Idegenvezetések minden egész órában indulnak.

(Forrás: Történeti gyűjtemények Osztálya / Pohánka Éva)

Megnyílt a PTE új állandó Egyetemtörténeti Kiállítása (2010. november 17.)
Az Egyetemi Könyvtár Szepesy Ignác utcai épületében 2010. november 17-én, 11 órakor nyílt meg a PTE új állandó Egyetemtörténeti Kiállítása.

A kiállítás-megnyitót a nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás előterében tartották. Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy négy éves, közös munkának az eredményét tekinthetik meg az érdeklődők. Az Egyetemtörténeti Gyűjtemény múltjáról szólva megemlékezett azokról az előzményekről, melyek a mai ünnepélyes megnyitóig vezettek. 1992-ben nyitotta meg kapuit a POTE gyűjteménye, mely az egyetemalapítás 625. évfordulója kapcsán jött létre, és a pécsi orvostudomány történetét mutatja be. A mostani kiállítás közvetlen előzménye az a tárlat, amelyet 2000-ben a Vasváry-házban rendeztek be Benke József vezetésével a gyűjtemény dolgozói. Utóbbi kiállítás 2006-ban megszűnt eredeti helyén, s az új kiállítótér az Egyetemi Könyvtár Klimo Könytár épületében került kijelölésre. Az új tárlat koncepciójának megfogalmazásában Dr. Bókay Antal és Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes vett részt, a kiállítás rendezője Pásztor Andrea muzeológus volt.

Dr. Komlósi László általános rektorhelyettes köszöntőjében megfogalmazta, hogy mennyire fontos az, hogy az egyetem a múltjáról méltóképpen emlékezzen meg, és egy ilyen típusú kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy – európai mintákat is követve – a PTE egészét tekintve kiemelkedő hagyományőrzés valósulhasson meg.

A kiállítás rendezője, Pásztor Andrea muzeológus mutatta be a koncepciót, amely mentén a kiállítás megvalósult. Az 5 teremből álló tárlat egyrészt az egyes korokat kívánja reprezentálni, ugyanakkor az egyetemiséget, az európai egyetemi kultúra szemléletmódját is igyekeztek beépíteni a koncepcióba. Mindemellett figyelembe vették, hogy a korszerű módszerek, múzeumpedagógiai eszközök is megjelenjenek, hogy minél interaktívabb, élvezhetőbb legyen a kiállítás, és könnyebben elsajátítható az ott található tartalom, tudás.

A kiállítás felépítéséről szólva elmondta, hogy az első teremben a középkori pécsi egyetem gótikus hangulatát idézi meg a bemutató. A helyi universitas létrejöttének körülményeit, fakultásait ismerheti meg a látogató. A második terem berendezése egy reneszánsz studioló, azaz egy rerenszánsz kori, csendes, tudományos dolgozószoba hangulatát idézi fel. E studiolók a műveltség tárházai voltak, így ebben az enteriőrben az európai tudás és a régi európai egyetemek történetét mutatjuk be. A kiállítás az első középkori egyetemektől egészen a felvilágosodás koráig ad átfogó képet a felsőoktatás és a tudományok fejlődése közti kölcsönhatásról. A harmadik teremben már a „modern egyetemek” megszületésétől járja körül a témát, a terem döntő részében a pécsi felsőoktatás története került bemutatásra a 20. század középig ívelő periódusban. A negyedik terem a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek történetét mutatja be 1950-től napjainkig. A Pécsi Tudományegyetem tíz karának és gyakorló iskoláinak emléktárgyait, kiadványait, diákéletét karonként tekinthetik meg, emellett röviden megismerhetik a kar történetének főbb csomópontjait. Az ötödik terem a „rektori szoba”, amelyben pécsi egyetemhez kapcsolódó filmeket nézhetnek és hangdokumentumokat hallgathatnak a látogatók.

A PTE Egyetemtörténeti Gyűjteménye közgyűjteményi rangot nyert, ami nem csak elismerés, hanem arra való késztetés is, hogy mind a gyűjteményt, mind a kiállítást folyamatosan fejlesszük is.

A megnyitó érdekessége volt, hogy a Jagelló Egyetem Egyetemtörténeti Múzeumának igazgatója, Prof. dr. hab. Stanisław Waltos is köszöntötte a jelenlevőket, és elmondta, hogy nem csupán a PTE Egyetemtörténeti kiállítása merített a lengyel példából, hanem ők is fejleszteni fogják tárlatukat az itt látottak alapján.

A PTE Egyetemtörténeti Gyűjteménye az ünnepélyes megnyitó után minden hétköznap 9 és 15 óra között várja a látogatókat, érdeklődőket. Nemcsak az egyetemi polgároknak, hanem a város lakosságának, iskolai csoportjainak és a turistáknak is tartalmas időtöltést kívánva.

(Forrás: Történeti Gyűjtemények Osztálya / Dezső Krisztina)

vendégkönyv telefonkönyv levelezés