www.pecs2010.hu


PTE Egyetemi Könyvtár   LiBiNfO     
Katalógusok Szolgáltatások Könyvtári hálózatunk Elektronikus könyvtár Hírek
Archivált híreink

A Történeti Gyűjtemények Osztályának Kutatóterme zárva tart (2011.11.21.)
2011. november 25-én a Történeti Gyűjtemények Osztályának Kutatóterme (Pécs, Szepesy u. 3.) technikai okok miatt zárva lesz.
Ezen a napon a Klimo Könyvtár és az Egyetemtörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása sem látogatható. Megértésüket köszönjük!
 
TÁMOP - Projektzáró rendezvény (2011.11.17.)


A dokumentum megnyitható pdf-ben is!


 
The Royal Society: Ingyen férhető hozzá ez első referált folyóirat archívuma (2011.11.09.)
A Royal Society online elérhetővé teszi világhírű történelmi folyóirat-archívumát, mely egyebek mellett a legrégebbi referált tudományos folyóiratot is magába foglalja.

A közel 60.000-es történelmi tudományos gyűjtemény teljes egészében online kereshető. A 70 évvel ezelőtti kiadásokat is tartalmazó anyag térítésmentesen férhető hozzá.

(Forrás: Kit Hírlevél / Mikulás Gábor)

 
Dear Student... (2011.11.08.)

Dear Student, in 2010 during his visit to Pécs the Ambassador of the Korean Republic to Hungary donated 84 books with topics related to Korea, many of which are published in the Korean language.

The collection includes fiction and books on general topics as well. The books can be found on the second floor of the Tudásközpont (Knowledge Centre), in research cabin number 1.

We look forward to circulating these valuable books in Korean. We would be glad to welcome students forming a book club, and the library would provide room for interested readers.

(Forrás: Tudásközpont)

 
Beszélgetések a könyvtárban (Visy Zsolt egyetemi tanár) (2011.11.04.)
A PTE Egyetemi Könyvtár szeretettel meghívja Önt a Beszélgetések a Könyvtárban keretében sorra kerülő rendezvényére. Vendégünk: Prof. Dr. Visy Zsolt tanszékvezető egyetemi tanár, PTE BTK Történettudományi Intézet Régészet Tanszék. Beszélgető partner: Dr. Fischerné Prof. dr. Dárdai Ágnes egyetemi tanár, a PTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója.


A dokumentum megnyitható pdf-ben is!


 
Olvass be a könyvtárosnak! (2011.11.03.)
„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi” – írta Einstein.

Kellőképpen kíváncsi Ön? Ha érti is, hogy az információ hatalom, tudja-e azt is, hogyan juthat hozzá? És hogyan használhatja fel?

Most próbára teheti magát a PTE + Egyetemi Könyvtár könyv- és könyvtárhasználati vetélkedőjén, melyet 2011. november 23-án (szerda) 17 órai kezdettel rendezünk a Tudásközpont 2. emeleti számítógépes oktatótermében (2441. terem)

2 vagy 3 fős csoportok jelentkezésére számítunk 2011. november 17-ig a vetelkedo@lib.pte.hu címen.

A résztvevők a szellemi gyarapodáson kívül egyéb jutalmakra is számíthatnak: a helyezések sorrendjében választhatnak ajándékaink közül (könyvek, CD-k, ajándéktárgyak, egyszeri késedelmi díj-elengedési utalvány a PTE egy, tetszés szerinti kari könyvtárában).

Jelentkezzen a vetélkedőre, sok szeretettel és érdekes feladatokkal várjuk!!!

Az eredményes részvételhez szükséges, hogy a játékosok ismerjék a Tudásközpont olvasói tereit, az állomány elhelyezését, az egyes szinteken igénybe vehető szolgáltatásokat, az elektronikus katalógus és általában az Internet használatát. Fél siker, ha Ön a Könyvtár aktív használója. A felkészülés részeként ajánljuk, hogy alaposan tanulmányozza át honlapunkat is.

Hogy a könyvtárat eddig kevésbé használók is jó eséllyel indulhassanak a vetélkedőn, 2011. november 16-án alapozó felkészítést tartunk a Tudásközpontban (2. emelet 2441. terem).

Terveink szerint vetélkedőnk sem túlságosan könyvszagú, sem fűrészpor ízű nem lesz. Arra törekszünk, hogy a könyvtárat új, érdekes oldaláról mutassuk be, érthető, élvezhető és interaktív módon.

Az első feladatot már most közzétesszük, mert a választ a jelentkezéssel együtt várjuk email-címünkre (vetelkedo@lib.pte.hu):

 • Képzelje el, hogy ír egy könyvet olyan témában, amellyel szívesen foglalkozna!
  Képzeletbeli könyvének adja meg az alábbi adatait:
  • a szerző nevét (lehet álnév is);
  • kiadás helyét, kiadó nevét (lehet fiktív), kiadás évét;
  • a könyv címét;
  • egy vagy több tárgyszóval jelölje meg a könyv tárgyát, témáját
  pl.: Kasza Blanka: A cseh tenger élővilága. Budapest, Bolygó Kiadó, 2012.
  Földrajz. Csehország

  Borsos Áron: Szerelmi szonettek az adóbevallásról. Pécs, Szerző, 2011.
  Magyar irodalom. Versek

A vetélkedőre elkészítjük könyve borítóját, és elhelyezzük könyvtárunk szabadpolcos részén a témának megfelelő helyen. Az Ön egyik feladata lesz majd megtalálni, és ha ügyesen választotta meg a tárgyszava(ka)t, biztosak vagyunk benne, hogy ez sem okoz gondot.

(Forrás: PTE Egyetemi Könyvtár)

 
Egyéni távhozzáférés (SciVerse SD/Scopus) (2011.11.02.)
Adatbázisok

 1. http://www.sciencedirect.com/
 2. http://www.scopus.com

  (2011. november 1.)Otthonról is használható a SciVerse és a Scopus

  A ScienceDirect és a Scopus használói saját maguk, könyvtárosi segítség nélkül állíthatják be egyéni távhozzáférésüket (SMRA - Self Managed Remote Access). Ez az elérési mód az intézményi email-lel rendelkező SD/Scopus használók számára jelent megoldást (pl.: @pte.hu); a nem intézményiek számára (pl. @gmail.com) nem vehetők igénybe.

  Az adott egyetem minden ScienceDirect/Scopus-használója (intézményi email-címmel!) saját maga élesítheti távhozzáférését.

  Az aktiválást követően a felhasználók a rendszerbe bejelentkezve akár otthonukból is hozzáférhetnek a SD / Scopushoz. Továbbá:

  • Nincsenek műszaki követelmények az intézmények részéről (pl. nincs VPN).
  • Az intézmény akár 100 egyedi e-mail címet is kizárhat a távoli hozzáférésből saját hatáskörben.
  • A visszaélés lehetősége sokkal kisebb, mint a szokásos admin eszközön keresztüli távhozzáférés ese-tén, mivel a account-ok most az intézményi e-mail címhez vannak kötve, azért használata jobban ajánlott.
  • Azoknál az Intézményeknél, melyek a hagyományos távhozzáférést kínálják, és most a saját kezelésűt igénylik, a meglévő profilok nem fognak változni.
  • Távoli elérés használata megfelel a szokásos használatnak.

  További információ: http://www.info.sciverse.com/sciencedirect/releases_february2011

  Tekintse meg videohelpünket


   
Selejtezés: BTK-TTK Könyvtár (2011.11.02.)
A PTE BTK-TTK Könyvtár állományából selejtezett könyvek (irodalomtudomány, nyelvtudomány, történelem, földrajz, szépirodalom) elvihetők a kölcsönzési idő alatt. 2011. november 7-től van lehetőség a válogatásra a készlet erejéig.
 
A PTE BTK-TTK Könyvtár nyertes pályázata (2011.10.26.)
A PTE Bölcsészettudományi és Természettudományi Kari Könyvtár jelentkezett a TINTA Kiadó által kiírt Wekerle Sándor pályázati felhívásra.
Tegnap érkezett a jó hír, hogy a pályázatot elfogadták, így a könyvtár a kiadó könyveiből kedvezményes áron bővíteni tudta az olvasók által keresett szótárak, kézikönyvek példányszámát.

(Forrás: BTK-TTK Könyvtár / Dr. Szénászky Mári

 
PTE Művészeti Kari könyvtár nyitva tartása (2011.10.21.)
A PTE Művészeti Kari könyvtára az őszi szünetben, 2011. november 2-5. között zárva tart!
 
Beszélgetések a könyvtárban (Lénárd László egyetemi tanár) (2011.10.18.)
A PTE Egyetemi Könyvtár szeretettel meghívja Önt a Beszélgetések a Könyvtárban keretében sorra kerülő rendezvényére Vendégünk: Lénárd László egyetemi tanár, M.D., D.Sc., PTE ÁOK Élettani Intézet Beszélgető partner: Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, a PTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója.


A dokumentum megnyitható pdf-ben is!


 
Előadás: "Tudásdepó-expressz" (2011.10.04.)

A dokumentum megnyitható pdf-ben is!

 
Konferencia: Modern technológia a közoktatásban (2011.10.03.)


A dokumentum megnyitható pdf-ben is!


 
Szeptemberi eredmények: Kvíz (2011.10.03.)

Kedves játékosok! A szeptemberi kvízjátékunkra hibátlan megfejtést beküldők közül három szerencsés megfejtő 3-3 könyvből álló könyvcsomagot nyert a könyvesboltok friss kínálatából. A könyvek átvehetők október 3-tól nyitva tartási időben a Tudásközpont 2. emeleti kölcsönzőpultjánál.

Nyerteseink olvasójegyeinek számai: B19117 | 13230 | O37736


 
Népszámlálás 2011 a Tudásközpontban (2011.09.27.)

Népszámlálás 2011 a Tudásközpontban

Tisztelt Olvasóink!

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete országos szintű megállapodást kötött a Központi Statisztikai Hivatallal a 2011. évi népszámlálás eredményes és sikeres lebonyolításában való részvételre.

A népszámlálások hazai történetében most először elektronikusan, interneten keresztül is kitölthetők a népszámlálási kérdőívek. A megállapodás értelmében 2011. október 1. és október 16. között a könyvtárak nyitvatartási időben biztosítják, hogy azok az állampolgárok, akik a kor színvonalának megfelelően, elektronikus úton kívánják kötelező adatszolgáltatásukat megtenni, ily módon tudjanak részt venni a népszámlálásban. Ezen időpontot követően már csak a számlálóbiztosoknak lehet adatot szolgáltatni.

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont lehetőséget biztosít arra, hogy az intézményben található számítógépeken a népszámlálás elektronikus kérdőívét bárki térítés nélkül kitölthesse és beküldhesse. Amennyiben törvényi kötelezettségüknek könyvtárunkban szeretnének eleget tenni, a Tudásközpontban a 0. szinten a Regisztrációban dolgozó könyvtáros kollégáktól kérjenek segítséget.

Kérjük, keressenek bennünket, hogy segíthessünk!

A népszámlálással kapcsolatban további információ olvasható a http://www.nepszamlalas.hu/ weblapon.

Letölthető: Baranya megye népszámlálásban résztvevő könyvtárai


 
Az MTDA szociálpolitikai blokkja I. (2011.09.26.)
Az MTDA korábban is fokozott figyelmet fordított a szociális kérdéssel, szociálpolitikával foglalkozó irodalom feltárására.

Külön tematikus blokkja:

http://mtdaportal.extra.hu/Bokk_szocialpolitika.html jól példázza ezt, de az általa feldolgozott folyóiratok is említést érdemelnek:

Szegényügy (http://mtdaportal.extra.hu/szegenyugy.html)
Szociális Szemle (http://mtdaportal.extra.hu/szociaLis_szle/szocialis_szle.html)
Szociálpolitikai Szemle (http://mtdaportal.extra.hu/szocpolszemle/szocpolszemle.html)

Ezúttal egyszerre 10 e témába tartozó művet tesz elérhetővé, csaknem 3000 oldal terjedelemben. (A téma irodalma olyan gazdag, hogy egyszerűen nem lehetséges a rendelkezésünkre álló mintegy 57 könyv egyszeri közreadása, így annyi bizonyos, hogy e témában további, legalább 3 blokk közzétételére kerül sor.)

A most közzétettek közül kiemelném a Béry László szerkesztette ’Magyar filantrópia könyvét’ (1929), Boroviczényi Nándor ’A szociális tevékenység kézikönyvét’ (1907), a Faragó Ede szerkesztette ’Szociális Magyarországot’ (1943), illetve a Martonffy Károly szerkesztésében megjelent ’A mai magyar szociálpolitika’ (1939) című monstruózus, 1000 oldalt meghaladó terjedelmű konferenciakötetet.

A művek elérhetőek az MTDA portálján: http://mtdaportal.extra.hu/.

(MTDA dr. Reisz László, projektvezető)

 
Csernobil Öröksége: A Zóna - dokumentumfilm bemutató (2011.09.22.)
Időpont/helyszín: 2011. október 8. 19.00. - Pécs, Uránia Mozi (Hunágira u. 19.)

A PTE két hallgatója, Bendarzsevszkij Anton és Maczelka Márk filmje bemutatja az atomerőmű körüli Zónát, a Zónában dolgozó embereket és a kihalt Pripjaty várost helyettesítő új települést, Szlavuticsot napjainkban. A film felteszi a kérdést, hogy kik és miért áldozták az életüket a reaktorban az elmúlt években és hogyan folytatódott az atomerőmű működtetése és az ott dolgozók élete a katasztrófa után? Milyen állapotban van a balesetet szenvedett reaktor védőburka a „szarkofág” és mit rejt a szarkofág belseje?

1986. április 26 bevonult a világtörténelembe, mint az emberiség legnagyobb atomkatasztrófájának a napja. A Csernobili Atomerőmű robbanása után levegőbe szállt radioaktív felhő ellepte Európát és egész országokat szennyezett el. Azóta 25 év telt el. A felrobbant 4-es blokk köré húzott 30 km-es zóna ma is egyfajta védőgátként zárja el a sugárszennyezett területeket.

A film hivatalos weboldala: www.chernobylheritage.com

Időtartam: 112 perc

A belépés díjtalan!

Főtámogató: MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Támogatók: ERLA Kft., PécsTV Kommunikációs Kft., Trafik Étterem Pécs, Matias Pincészet, Kiss Gábor Pincészete, Skandináv Reklámügynökség

(Forrás: Maczelka Márk)

 
Csökkentett nyitva tartás: Művészeti Kari Könyvtár (2011.09.22.)
F I G Y E L E M ! A Művészeti Kari Könyvtár 2011. szeptember 23-án (pénteken) kivételesen 8.00 - 12.00 között tart nyitva!
 
Új online elérhető hangoskönyvünk: Gárdonyi Géza: Göre Gábor bíró úr könyve (2011.09.21.)

Elkészült a 6. Gárdonyi Géza kötet hangoskönyvben! A felolvasó továbbra is Engler József (Teddyted), aki ízes felolvasásával már nagy népszerűségre tett szert körünkben. Gárdonyi Géza: Göre Gábor bíró úr könyve. Budapest : Dante, [192?] - Mindönféle levelei, valamint tapasztalattyai az Buda-Pesti fővárosba Katufrék sógorral möd Durbints sógorral.

A zén nótám is benne van ebbe a könyvbe. Irtam én magam a salyát kezemmel Göre Gábor Bíró Úr. Ebből a könyvbül ez mán a tizönharmagyik eresztés.

Nyomtatták ebbe a zesztendőbe Dante Úr könyvespótzárúl kapkodható mög minden könyves bótbul.

"Lyó egészségöt kivánok a tisztőtt szörkesztő társaságnak... A zujságba olvasta az kántor úr, hogy báldos tánzvigalom nem löhet ladi patronyész nélkül. Mondok minek hozassunk mink patronyészt Ladrul, mikor ihol vagyok én. Hát mög is választottak ladi patronyésznek. Mejhöz hasolló lyókat kivánok."

A meghallgatáshoz klikkeljen a forrásra!

(Forrás: Digitália)

 
Új adatbázis: Russky Mir (2011.09.21.)
A PTE tartományaiból elérhetővé vállt a Russky Mir adatbázis.

A belépéshez szükséges felhasználónév és jelszó az alábbi személyektől igényelhető:

Eckhardtné Bartha Réka | mellék: 28030 | e-mail: bartha.reka@lib.pte.hu
Zoboki András | mellék: 24356 | e-mail: zoboki.andras@lib.pte.hu
Ambrus Attila József | mellék: 28078 | e-mail: ambrusa@lib.pte.hu

A következő témakörökre terjed ki az adatbázis:

 • általános enciklopédiák
 • szótárak
 • orvostudomány
 • technika
 • repülés
 • történelem (egyetemes, orosz-amerikai)
 • Oroszország (alkotmány, hivatalos terminusok szótára)
 • országok,népek, vallások
 • irodalom és más művészetek
 • közgazdaságtan (bankok, hivatalos terminusok)
 • statisztika
 • mezőgazdaság

Belépés: http://www.rubricon.com/
 

Bemutató: Oxford University Press (2011.09.13.)

Felhívjuk felhasználóink figyelmét az Oxford University Press /OUP/ kiadó online szolgáltatásainak bemutatójára, mely 2011. szeptember 20-án kerül megrendezésre.

Időpont: 2011. szeptember 20. (kedd) 11:00 - 12:00

Helyszín: Tudásközpont 2. emeleti informatikai terem

Ms. Adina Teusan az OUP kiadó észak- és kelet-európai managere mutatja be az OUP online szolgáltatásait angol nyelven, azonban a résztvevők kérhetik a tolmácsolást.

Kérem, hogy az érdeklődők szeptember 19-ig e-mailben jelezzék részvételi szándékukat (bartha.reka@tudaskozpont-pecs.hu).

Bemutatásra kerülnek az alábbi folyóirat valamint kézikönyv-gyűjtemények:

Journals Collection http://www.oxfordjournals.org

Oxford Scholarship Online http://www.oxfordscholarship.com

18 moduleban folyóiratok:Economics and Finance, Philosophy, Political Science, Religion, Law, Biology, Business and Management, Classical Studies, History,

Linguistics, Literature, Mathematics, Music, Neuroscience, Public Health and Epidemiology, Physics, Psychology, Social Work.

Oxford Handbooks Online http://www.oxfordhandbooks.com

4 tárgykörben: Business and Mangement, Religion, Political Science, Philosophy

Oxford Medicine Onlin http://www.oup.com/online/medicine

Oxford Biblical Studies Online http://www.oxfordbiblicalstudies.com

Oxford History of Western Music http://www.oxfordwesternmusic

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!


 
Átköltözködött a Művészeti Kar könyvtára (2011.09.13.)
A PTE Művészeti Kara már készen áll a tanévkezdésre, szinte mindent átköltöztettek az új helyre. A Zsolnay Negyed déli részében elhelyezkedő képzőművészeti műhelyek és műtermek, illetve az északi részben található Zeneművészeti Intézet napokon belül munkától lesz hangos. A könyvtár már meg is kezdte működését.

Forrás: Eozin Magazin (részlet) | Időpont: 2011. szeptember 5. Hossz: 00:01:17 | Bitráta: 750 kbps


 

Ljudmila Ulickaja lesz a Tudásközpont vendége (2011.09.09.)
A Pécsi Íróprogram a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa keretében indul 2007 szeptemberében, és egyike az EKF-év után is továbbélő programoknak - 2011-ben Pécs város önkormányzata és Réthelyi Miklós miniszter támogatásával.
A Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő íróval a közönség 2011. szeptember 9-én, pénteken 16 órakor találkozhat a pécsi Tudásközpontban, ahol első itthoni fordítója, V. Gilbert Edit irodalomtörténész beszélget vele.
A Magvető Kiadó erre az alkalomra jelenteti meg az írónő Imágó című, új regényét.
Bővebben:
Ljudmila Ulickaja lesz a Tudásközpont vendége (PécsMa)
Könyvtári találatok:
Ljudmila Ulickaja könyvei a Tudásközpontban


 
Nyitott Egyetem: Kék jövő? - Gondolatok a kék gazdaságról (2011.09.09.)
A Nyitott Egyetem következő előadása (2011. szeptember 13., 18h) - Dr. Ulbert József: Kék jövő? - Gondolatok a kék gazdaságról.


 
A Pécsi Püspökség Veni Sancte szentmiséje a hallgatóknak és oktatóknak (2011.09.09.)

A Pécsi Püspökség Veni Sancte szentmisét tart a hallgatók és oktatók számára 2011. szeptember 12-én 18.00 órakor a Belvárosi templomban, főcelebráns: dr. Udvardy György püspök atya. Részletek az Egyetemi Lelkészség honlapján: http://www.pekel.hu/


 
Új helyen a Művészeti Kari könyvtár! (2011.09.08.)
A megújult Művészeti Kari könyvtár 2011. szeptember 6-tól új helyén, a Zsolnay Negyed déli részében várja kedves Olvasóit.

A nyitva tartási idő változatlan:

Hétfő.: 10.00 - 16.00
Kedd.: 8.30 - 16.00
Szerda.: 8.30 - 16.00
Csütörtök.: 8.30 - 16.00
Péntek.: 8.00 - 14.00

A Könyvtár megközelíthető a 2, 2/A, 21, 43. 60 jelzésű buszokkal.
Gyalogosan: Tudásközpont - Kodály Központ - Breuer Marcell sétány - Basamalom utca.

Elérhetőségeink:

Zsolnay Negyed : 7622 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 37.
E-mail : konyvtar@art.pte.hu
Ideiglenes telefonszámunk: Bogyóné Pilláry Zsófia 30 / 367 - 5662
 

Kulturális Örökség Napok egyetemi könyvtári programja (2011.09.07.)
"Kulturális Örökség Napjai" 2011. szeptember 17. (szombat) 11-20 h - A programsorozat keretében a Klimo Könyvtár és az Egyetemtörténeti Kiállítás megnyitja kapuit minden kedves érdeklődő előtt.


 
Kulturális Örökségnapok a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményében (2011.09.06.)
Kulturális Örökségnapok a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményében – 2011. szeptember 17.
A Klimo Könyvtár és a PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményének megtekintésére egyaránt lehetőség nyílik a Kulturális Örökségnapok keretében. A PTE Egyetemtörténeti Gyűjteményének állandó kiállítása a város felsőoktatásának történetét mutatja be az 1367-es középkori egyetemtől a mai Pécsi Tudományegyetemig. A kiállított tárgyak, dokumentumok mellett interaktív játékok, feladatok is várják a látogatókat.
A Klimo Könyvtárban az idegenvezetést óránként tudjuk biztosítani magyar, angol és német nyelven. Az idegenvezetések időtartama 45 perc.
Az Egyetemtörténeti Kiállítás folyamatosan látogatható.
A gyűjtemények csak az első napon (2011. szeptember 17.), szombaton 11-20-ig várják az érdeklődőket!

Nyomdázz velünk!

Kreatív gyermekprogram (kódexszínezés, nyomdázás, könyv- és könyvjelzőkészítés) is várja az Egyetemtörténeti Gyűjteménybe és a Klimo Könyvtárba látogató családokat a Kulturális Örökségnapokon.
Rendezvény helye: Egyetemi Könyvtár
Rendezvény időpontja: 17-én 11 órától

(Forrás: Történeti gyűjtemények Osztálya / Pohánka Éva)

 
A hét múzeuma: Pécsi Tudományegyetem Egyetemtörténeti Gyűjtemény (2011.09.06.)

2011. szeptember 5. és 11. között a Pécsi Tudományegyetem Egyetemtörténeti Gyűjteménye a hét múzeuma.

Egy jelentős múltra visszatekintő felsőoktatási intézménynek elengedhetetlen feladata elődei emlékének ápolása, múltjának, történeti relikviáinak felkutatása, majd szakszerű feltárása és kiállítása. A pécsi universitas 625. évfordulójára Kelényi Gábor, a POTE rektorának kezdeményezésére megalakult az ország első egyetemtörténeti, elsősorban az orvostudományi képzés történetét bemutató múzeuma.

Az egyetem többi tudományterületére és karára is kiterjedő egyetemtörténeti bemutató gondolata 1997 őszén merült fel, amelyet támogatott a Janus Pannonius Tudományegyetem, a Pécsi Orvostudományi Egyetem és Pécs Megyei Jogú Város vezetése is.

A múzeum helyszínéül a város egyik legimpozánsabb lakóháza, a Vasváry-ház szolgált, melyben Tóth József rektor nyitotta meg 2000. szeptember 1-jén, Pécs város napján az egyetem, a város polgárai és látogatói számára az egyetemtörténeti kiállítást.

A 2000-ben kezdődő egyetemi integráció (a két pécsi egyetem, valamint a szekszárdi Illyés Gyula Főiskola egyesülése) újabb lökést adott a közös múlt relikviáinak lehető legteljesebb bemutatására. A jelenlegi Egyetemtörténeti Gyűjtemény a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának szervezeti egységébe tartozik.

2006. október 31-én a Vasváry-házban lévő kiállítás megszűnt, állományának további megőrzését, kezelését az egyetem bibliotékája vállalta magára.

Az új állandó egyetemtörténeti kiállítás a Klimo Könyvtár épületében nyitotta meg kapuit 2010. november 17-én. Az állandó kiállítás mellett minden évben az egyetem történetéhez kapcsolódó időszaki kiállításokat láthatnak látogatóink, melyek közül több egy-egy egyetemi eseményen, kari rendezvényen, évfordulón kerül megrendezésre.

A gyűjtemény mellett a muzeális Klimo Könyvtár megtekintésére is lehetősége nyílik a látogatóknak.

További információk:
Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény
7621 - Pécs
Szepesy u. 1-3.

+36 (72) 501-600
tgyo@lib.pte.hu

(Forrás: museum.hu)


 
30Y: Tudásközpont - Kürt u. - Tudásközpont (2011.09.02.)
2011. szeptember 1-jén új autóbuszvonal nyílik 30Y jelzéssel a Tudásközpont és a Kürt utca között.


 
A 2010 Journal Citation Reports újabb online konzultációi (2011.09.01.)
A Thomson Reuters Kiadó online képzést hirdetett a Journal Citation Reports 2010-es verziójának bemutatására. Az előadások a WebEx honlapon keresztül, angol nyelven kerülnek megrendezésre.
 • [Klikk ide!] 2011. szeptember 12-én, hétfőn és
 • [Klikk ide!] 2011. szeptember 19-én, magyar idő szerint 20:00 órától.
Lejjebb gördítve megtalálják a kiadó meghívóját magyar nyelven, amely a regisztrációhoz szükséges linkeket is tartalmazza. Kérjük, továbbítsák minden olyan kollégának, akinek szüksége lehet a képzésre, segítsenek abban, hogy az információ eljusson az érintettekhez. (Forrás: Rábai Cecília, EISZ munkatárs, Digitális Pedagógia Osztály, Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (1) 477-3127)

A 2010 Journal Citation Reports újabb online konzultációi szeptembertől!

Örömmel nyugtáztuk, hogy olyan sokan jelezték, hogy szeretnének mindent megtudni a JCR 2010-ről. A rendkívül nagy számú regisztráció következtében egy harmadik sorozat képzés indítása mellett döntöttünk, hogy részvételi lehetőséget tudjunk biztosítani mindenkinek. Az online találkozókon részletekbe menően megvitathatjuk a felmerülő kérdéseket, és világossá válik, melyek azok az értékes információk, amelyek a JCR 2010-ben elérhetők. A megbeszéléseken az alábbi témaköröket érintjük:

 • Impakt faktor számítás
 • Az ötéves impakt faktor
 • Eigenfaktor metrika
Ha többet szeretne tudni ezekről a témákról, és mellette még sok másról, regisztráljon valamelyik fenti időpontra!
 
Az Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények Osztályának nyitva tartása (2011.08.30.)
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
Kutatóterem ZÁRVA 8-18h 8-16h Zárva
Kölcsönzés 8-15.45h Zárva
Idegenvezetés 9-15 h
(Az utolsó vezetés 15 h-kor kezdődik)
9-13 h

 
BTK-TTK Könyvtár: Laptop csak kézben vihető be (2011.08.25.)
A BTK-TTK Könyvtárba állományvédelmi okok miatt 2011. szeptember 1-től LAPTOPOT CSAK KÉZBEN (táska nélkül) szabad bevinni! Együttműködésüket köszönjük!
 
EHM közös kereső: EPA-MATARKA-HUMANUS (2011.08.23.)
2011 júniusban létrejött az EHM (EPA-MATARKA-HUMANUS) közös kereső, melynek most bővült a szolgáltatása. Az EPA-MATARKA-HUMANUS közös keresőn és a Magyar Könyvszemlén kívül kereshetővé vált újabb 11 másik folyóirat cikkeinek teljes szövege is.

A további 11 teljes szövegesen kereshető folyóirat:

 • Irodalomtörténeti közlemények
 • Tiszatáj : Irodalmi Folyóirat
 • Széphalom
 • Irodalmi Múzeum : a Petőfi Irodalmi Múzeum hírlevele
 • Sic Itur Ad Astra : Fiatal Történészek Folyóirata
 • Magyar Philosophiai Szemle
 • Könyv, Könyvtár, Könyvtáros
 • Az Országos Széchényi Könyvtár Évkönyve
 • Dolgozatok az Erdélyi Nemzeti Múzeum Érem- és Régiségtárából
 • Nemere : politikai, társadalmi, szépirodalmi és közgazdászati lap, a háromszéki "Háziipar-egylet" és a s.-sztgyörgyi "önkéntes tüzoltó-egylet" hivatalos közlönye
 • Soproni Szemle : kulturtörténeti folyóirat

URL: http://ehm.ek.szte.hu/ehm

(Forrás: Burmeister Erzsébet, főigazgató - Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum)

 
Új adatbázis: Project MUSE Humanities gyűjtemény (2011.08.22.)
A Project MUSE Humanities gyűjteménye elérhető a PTE tartományaiból az EISZ TÁMOP keretén belül. Az adatbázis a világ vezető tudományos periodikáinak publikációit tartalmazza a klasszikus bölcsésztudományok és a modern társadalomtudományok legkülönfélébb területeiről. A gyűjtemény a következő linkről érhető el: http://muse.jhu.edu/
 
Új adatbázis: SCOPUS (2011.08.22.)
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy elérhető a SCOPUS adatbázis a PTE tartományaiból az EISZ TÁMOP keretén belül.
A Scopus a világ egyik legjelentősebb absztraktokat, bibliográfiai adatokat, citációkat tartalmazó multidiszciplináris adatbázisa. Az adatbázis mintegy 5000 kiadó, közel 18.000 peer-reviewed folyóiratának, könyvsorozatnak több mint 3 millió konferenciaanyag referálásával, 41 millió bibliográfiai és idézési adatokat tartalmazó rekordot szolgáltat. 1960-tól napjainkig lehetővé teszi az irodalomkutatást valamint a citációk készitését.
Belépés: http://www.scopus.com/home.url
 
Az államférfi: Tisza István összes műve az MTDA-n (2011.08.17.)
Közelgő nemzeti ünnepünk kapcsán méltó emlékezés lehet Tisza István Összes művei digitális változatának elérhetővé tétele. A 6 kötetes munka hozzásegít ahhoz, hogy hiteles képet alkossunk mind írója személyiségéről, mind pedig felbecsülhetetlen kordokumentuma a világháborúnak, a napi politikai-társadalmi eseményeknek.
Kiegészítésképpen olvashatják még Bethlen Pál egy megemlékezését Tiszáról, illetve Tonelli Sándornak egy eseménytörténeti összefoglalását Tisza utolsó, sajnálatosan eredménytelen erdélyi diplomáciai küldetéséről.
Az említett művek elérhetőek - csaknem ezer könyvvel és folyóirattal egyetemben - elérhetőek a projekt portálján: MTDA.HU domain-ről, vagy közvetlenül http://mtdaportal.extra.hu/ (Forrás: dr. Reisz László, projektvezető)
 
Bölcsészettudományi e-folyóirat gyűjtemény (2011.08.15.)
Felhívom szíves figyelmüket, hogy elérhető a Project MUSE Humanities gyűjteménye a PTE tartományaiból, az EISZ TÁMOP keretén belül. Az adatbázis bölcsészettudományi e-folyóirat gyűjtemény, mely a világ vezető tudományos folyóirat publikációit tartalmazza a klasszikus bölcsésztudományok és a modern társadalomtudományok területeiről. A gyűjtemény a következő linkről érhető el: http://muse.jhu.edu
 
Szepesy u. 1-3.: Nyári nyitva tartás (2011.07.24.)
A Szepesy u. 1-3. (2011. július 4. - augusztus 29.)
Hely / időpont Nyitva tartási idő
Kölcsönzés Hétfő-Péntek: 08.00-16.00
Kutató Kedd-Péntek: 08.00-16.00
Idegenvezetések Hétfő-Péntek 09.00-15.00 minden egész órában
Szombat 09.00-13.00 minden egész órában
2011. augusztus 1-14. Kölcsönzés: ZÁRVA és Kutató: ZÁRVA
Idegenvezetések: Hétfő-Péntek 09.00-15.00 minden egész órában
Szombat 09.00-13.00 minden egész órában
2011. augusztus 20-21. (ünnep miatt) ZÁRVA

 
A Tudásközpont nyári nyitva tartása (2011.07.19.)
Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Tudásközpont nyitva tartása 2011. július 4-től megváltozik:

A Tudásközpont nyitva tartása 2011. július 4-től
Dátum Nyitva tartási idő
2011. július 4. - augusztus 28. 10.00-18.00
2011. július 13-17. (országos szakmai rendezvény miatt) ZÁRVA
2011. augusztus 1-14. (nyári szünet miatt) ZÁRVA
2011. augusztus 20-21. (ünnep miatt) ZÁRVA
2011. augusztus 29-től 08.00-20.00

 
Vándorgyűlés: Online közvetítés: (2011.07.17.)
A Vándorgyűlésen elhangzott előadásokat online is közvetítettük. A közvetítés lezárult. Az előadók engedélyeinek megérkezése után szeretnénk az engedélyezett előadások videóit elhelyezni az oldalon. Jelenleg a Vándorgyűlés VideoBlogja megtekinthető: http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/videoblog http://vandorgyules.tudaskozpont-pecs.hu/videoblog
 
Könyvtáros Vándorgyűlés 43.: A Vándorgyűlés margójára (Pécs, 2011) (2011.07.16.)

 
Könyvtáros Vándorgyűlés 43.: Táncmulatsággal zárult a harmadik nap (2011.07.15.)

 
Könyvtáros Vándorgyűlés 43.: Jól telt el a második nap is (Pécs, 2011) (2011.07.14.)

 
Könyvtáros Vándorgyűlés 43.: Lezajlott a "Nulladik" nap (Pécs, 2011) (2011.07.13.)

 
Köszöntjük Önöket Pécsett a Tudásközpontban! (2011.07.12.)
Már csak egy nap van hátra, amíg elkezdődik a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 43. Vándorgyűlése. A nagyszabású rendezvény megszervezését Pécs városa nyerte el. A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont új épülete lesz a Vándorgyűlés központja. Kollégáink már hónapok óta dolgoznak azon, hogy a kulturális programok és a szakmai előadások zökkenőmentesen, az idelátogató könyvtárosok és érdeklődők megelégedésére bonyolódjanak le.

Jelenleg az online közvetítés próbái, és a kiállítók pavilonjainak építése folyik. Közben kiszolgáljuk olvasóinkat is és a könyvtártúrán résztvevő látogatók is betekintést nyerhetnek az épület csodálatos tereibe.

Reméljük, hogy a Vándorgyűlés vendégei elégedettek lesznek a felkínált kulturális programokkal, és a szakmai előadásokkal valamint munkánkkal és úgy térnek majd haza, hogy hazaviszik magukkal azt a szeretetet, amellyel mi várjuk most, hogy megérkezzenek.

A Vándorgyűlés szakmai programja online közvetítésének megtekintéséhez lépjen aVándorgyűlés oldalára!


 
Néhány szó az EBSCO-hostról (2011.07.04.)

Engedjék meg, hogy ezúton tájékoztassuk Önöket az EBSCO akadémiai adatbázisokról, melyekhez 1999 óta mind a magyarországi felsőoktatási, akadémiai, megyei és a non-profit könyvtárban is hozzáférnek. Az EBSCO adatbázisait világszerte valamennyi vezető egyetem és akadémiai intézmény használja (pl. a Harvard, Oxford, Cambridge Egyetemek, British Library), csakúgy, mint Közép-Európa könyvtárai, egyetemei (Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia) a konzorciumi licensz szintjén.

Az EBSCO host magyar nyelvű felület és az EBSCO adatbázisok egyre növekvő felhasználásában nagy szerepe van az adatbázisokat a magyar országos licensz keretén belül használó magyar egyetemi és könyvtári közösségnek. Az adatbázisok felhasználói statisztikája évről évre jelentősen nő: a 2008-as évhez képest 2009-ben közel megduplázódott a keresések száma (81%-os növekvés). 2010. évben a felhasználói statisztika további 27%-kal megnövekedett.

A Pécsi Tudományegyetemen az EBSCO adatbáziscsomag felhasználói statisztikája is évről évre jelentősen nő. Annak a bizonyítéka, hogy az addigi 2011-es felhasználói statisztika 2010-es évhez képest 46.7%-kal megnövekedett.

Mivel az EBSCO adatbázisok használata Magyarországon állandóan növekszik és a könyvtári közösségben magas minőségű kutatási forrásoknak számítanak, szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy az EBSCO Publishing készen áll tovább is támogatni a magyar könyvtárakat elkövetkező években különleges konzorciális kedvezményekkel, melyek már 12-éves közreműködésünk kezdetén az EBSCO Publishing központi menedzsementje hagyta jóvá.

Az EBSCO Publishing magyarországi adatbáziscsomag következő adatbázisobról áll össze:

 • Academic Search Complete
 • Business Source Premier
 • MasterFILE Premier
 • Health Source: Nursing/Academic Edition
 • Health Source: Consumer Edition
 • Newspaper Source Plus
 • MEDLINE
 • ERIC
 • Library Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
 • GreenFILE
 • European Views of the Americas: 1493-1750

Az adatbáziscsomag egyre növekvő teljesszövegű tartalmát ajánlja: összesen 73,8 millió fulltextes cikket tartalmaz (2011. június 1. adatok szerint)

Az EBSCO adatbáziscsomaghoz való hozzáférés az akkori Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (Oktatási és Kulturális Minisztérium) által kötött szerződés értelmében 2003 óta biztosított és a nemzeti licensz szintjén finaszírozott. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és az EBSCO Publishing közötti a mostani 3 éves szerződés (2009-2011) 2011. december 31-ig érvényes. A Minisztérium (jelenlegi más kötelezettségei miatt) nem számít az EBSCO adatbáziscsomag tovább támogatására Magyarországon. Emiatt már több magyarországi könyvtár kérte számon tőlünk részletesebb információt az individuális meg a konzorciális feltételekről.

(Forrás: Jan Luprich - EBSCO Publishing, Regional Sales Manager, Central Europe

 
1 évig elérhető: Oxford English Dictionary Online (2011.07.04.)
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Oxford English Dictionary Online elérhető a PTE tartományaiból 2012. június 30-ig.

Belépés: www.oed.com
 

A Tudásközpont vékonyklienses sikertörténete a HP szemével (2011.06.22.)
Pécs Regional Library and Centre for Learning deploys HP thin client solution for security, reliability and cost effectiveness

(Forrás: Tudásközpont)

 
Jelenkor 2011 június: Színház-szám (2011.06.17.)
A POSZT alkalmából hagyományosan megjelenő színházi különszám Vörös István Vágy, hogy koldusok legyünk című drámájával indul. Urbán Balázs a vidéki és a határon túli színházak idei évadát értékeli, Nánay István a budapesti teátrumok bemutatóiról nyújt összefoglalást. Nagy András esszéje a posztdramatikus színházzal foglalkozik, Tompa Andrea az irodalmi színpadról értekezik, Jákfalvi Magdolna Nádas Péter Szírénénekéről közöl tanulmányt, míg Uhrik Dóra a Pécsi Baletthez kötődő emlékeiről és a társulat jelenlegi helyzetéről ír. A szám két interjút is közöl: Nagy Katalin Sólyom Katalin színésznővel beszélget, Solténszky Tibor Rázga Miklóst, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatóját kérdezi.

Elemzések olvashatók az évad bemutatóiról: P. Müller Péter Camus Caligulájáról (Pécsi Nemzeti Színház), Balassa Zsófia a pécsi Janus Egyetemi Színház idei évadáról, Zeller Anna Eszter Kiss Judit Ágnes Prága, főpályaudvaráról (Pécsi Harmadik Színház) ír. Ady Mária Kovács Márton – Mohácsi István – Mohácsi János Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című drámáját elemzi (Nemzeti Színház), Muntag Vince Claus Guth Don Giovanni-rendezéséről (Salzburgi Ünnepi Játékok) ad értelmezést.

A kritikarovatban Weiss János Koltai Tamás könyveiről, Pályi András Pászt Patrícia Mai lengyel drámairodalom című monográfiájáról, valamint a szerzőnő által összeállított és fordított Fiatal lengyel dráma című antológiáról ír. Zsótér Sándor, Jákfalvi Magdolna és Boronkay Soma Ruszt Józsefről emlékezik meg a Színészdramaturgia kapcsán, a rovat végén Ágoston Zoltán Nagy András „Dráma van”. A kortárs drámairodalom arcai című könyvét méltatja.


 
Petőfi Irodalmi Múzeum új online katalógusa (2011.06.16.)

2011. 06. 15-én elindult a Petőfi Irodalmi Múzeum új online katalógusa. Mától egy felületen, nyilvánosan hozzáférhető a Múzeum különböző gyűjteményi katalógusainak elektronikusan elérhető állománya és az Irodalmi Adattár adatbázisai. Az új szolgáltatás sokoldalú, részletes keresést tesz lehetővé az öt gyűjteményben, irodalmi topográfiában, bibliográfiákban, és több százezer névrekordban. A szolgáltatás elérhető: www.pim.hu és opac.pim.hu címeken. (Forrás: Bánki Zsolt István, Petőfi Irodalmi Múzeum)


 
Múzeumok éjszakája 2011. (2011.06.16.)
A Pécsi Egyetemi Könyvtár Klimo Könyvtára és Egyetemtörténeti Kiállítása szeretettel várja a látogatókat 2011. június 18-án, szombaton 16-24 óráig a Múzeumok éjszakája program keretében. A részletes program a mellékelt plakátokon tekinthető meg!


 
Nyomdázz Velünk! (Múzeumok Éjszakája) (2011.06.15.)


 
Tudásközpont Könyvtár zárva tartása / The Library will be closed (2011.06.09.)
Tisztelt Látogatóink! Értesítjük Önöket, hogy a Tudásközpont Könyvtára június 12-13-án (Pünkösd vasárnap, hétfő) zárva tart.
Dear Visitors, the Library of the Knowledge Centre will be closed on 12th (Sunday) - 13th (Monday) June.
 

Korábbi híreink

vendégkönyv telefonkönyv levelezés