Múzeumok éjszakája

nyitókép

Múzeumok Éjszakája a Klimo Könyvtárban és a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjteményben

2024. június 22.

Helyszín: Pécs, Szepesy utca 3.

A programok ingyenesek, nem szükséges karszalag!
Tárlatvezetések a Klimo Könyvtárban

A tárlatvezetések során az idén 250 éves Klimo Könyvtár történetével és könyvgyűjteményének legérdekesebb darabjaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A vezetés során állandó és időszaki kiállításainkat is megtekintik a résztvevők.

Kiállításaink:

· Dokumentumok a Klimo Könyvtár történetéből. Állandó kiállítás a Klimo Könyvtár Szepesy termében

· Régi könyvek titkai. Állandó kiállítás a Klimo Könyvtár Aranytermében

· Bécsi klasszikától a „Vasparipa csárdásig”. Litografált címlapok, kottaritkaságok a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem könyvtárának kottagyűjteményében

· Minikönyvek – Tenyeremben a tudás. Válogatás az Egyetemi Könyvtár minikönyveinek gyűjteményéből

· Talált tárgyak a lapok közül. Válogatás a Klimo Könyvtár könyveiben talált, könyvjelzőként használt apróságokból

A Klimo Könyvtár és kiállításai 17 és 23 órakor között óránként induló idegenvezetéssel tekinthetők meg.


A pécsi bőrgyógyászati klinika történeti és gyűjteményei

A kiállításban az Erzsébet Tudományegyetem pozsonyi időszakától napjainkig ismerhetik meg a látogatók a bőrgyógyászati klinika történetét, az igazgató professzorok munkásságát, a tudományos és oktató munkát, a klinika épületeit. Az eltelt 100 évben jelentős gyűjteményeket hoztak létre a klinika munkatársai, melyet a kutatásokhoz és az egyetemi hallgatók oktatásában használtak. A klinika könyvtára és diatára mellett egy különleges mulázsgyűjtemény létrejött. A mulázsgyűjtemény olyan viaszmodelleket tartalmaz, melyeken az egyes bőr- és nemi betegségek bőrtüneteit lehet tanulmányozni. Az oktatási eszközök mellett mikroszkópok, fecskendők, vizsgáló és mérőeszközök darabjaiból is látható egy kis válogatás.

(A mulázsgyűjtemény darabjai valósághűen mutatják be az egyes bőr- és nemi betegségek bőrtüneteit. Kérjük ezt vegyék figyelembe látogatásuk tervezésekor.)

A kiállítás a 17 és 23:30 óra között folyamatosan megtekinthető!


Múltból a jövő felé. Pécsi egyetemtörténeti állandó kiállítás

Állandó kiállításunk, a Múltból a jövő felé címmel a középkori, 1367-ben alapított egyetemtől a 21. századig mutatja be az egyetem és jogelőd intézményeinek történetét. A kiállítás tudományterületenként ismerteti az egyetemi karok történetét, az itt oktató professzorok munkásságát, a hallgatói életet, a tudományos munkát. Az egyetem klinikái és az itt folyó gyógyító tevékenység is külön egységet képez, melyet orvosi eszközök, fényképek, a betegek emlékei színesítenek.

Néhány különlegesség is látható, például Ádám Antal alkotmánybírói lánca, Szentágothai János mikroszkópja, Prinz Gyula személyes tárgyai, Keserü Ilona egy műve, egy Commodore számítógép vagy az egyetem rektorait ábrázoló festmények.

A kiállítás a 17 és 23:30 óra között folyamatosan megtekinthető!


Legyél te is könyvkötőmester!

Ha egy könyvet leemelsz a könyvespolcodról, akkor először a könyv borítóját, a kötését látod meg. Ma már gépek végzik a könyvek bekötését, de még napjainkban is működnek kézi könyvkötő-műhelyek, amelyekben könyvkötő-mesterek készítik a könyvek borításait.

A programon megtanulhatod, hogyan dolgoztak a könyvkötőmesterek, milyen technikával varrták össze a könyvek lapjait és mit jelent az ex libris kifejezés.

A régi könyvekben gyakran kézzel festett, díszes kezdőbetűk díszítették a sorok elejét. A programon lehetőséged lesz egy régi könyv hiányzó iniciáléit megfestened.

Hajtogatott papír ékszerdobozkát is készíthetsz.


A foglalkozáson 17 és 20 óra között lehet részt venni, regisztráció nem szükséges. 


Szúnyogok és citizen science, avagy amikor a kutató és a lakosság összedolgozik - Varga Zsaklin előadása

A citizen science, azaz a lakosság tudományba való bevonása a tudományos kutatások egyik fontos alappillére. A lakosságnak segít, hogy közvetlenül kutatóktól juthassanak fontos tudományos információkhoz, a kutatóknak pedig abban, hogy korlátokat legyőzve gyűjthessenek minél több, a vizsgálatokhoz szükséges adatot.

A Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Csapataként, mi is több citizen science programmal teszünk azért, hogy a lakosság minél több hiteles információt tudjon meg arról, hogy mik is az ízeltlábú vektorok és hogy miért fontos őket tanulmányozni.

Egyik első citizen science programunk a Pécsi Szúnyog, melynek keretén belül arról tájékozódhatnak az érdeklődők, hogy mit kell tudni a csípőszúnyogokról általában, milyen terepi és molekuláris biológiai vizsgálatokat végzünk velük, milyen fajokkal találkozhatunk Pécsett és környékén, milyen kórokozókat terjeszthetnek, illetve mit tehetünk, hogy minél kisebb legyen a csípőszúnyog ártalom.

Egy másik, hasonlóan fontos témával foglalkozó programunk a Rovar Piknik, mely a túlzott kémiai csípőszúnyoggyérítés következményeit hivatott bemutatni. Az érdeklődők a program keretén belül informálódhatnak továbbá arról is, hogy milyen egyéb szúnyoggyérítési módszerek vannak, valamint, hogy milyen házipraktikákkal csökkenthetjük a szúnyogok számát otthoni környezetünkben.

Előadásunkból azt is megtudhatja, hogy milyen további programokkal és érdekességekkel szolgálja Csapatunk a citizen science területét.

Az előadás 21:30 órakor kezdődik a Klimo Könyvtár kertjében.


A viaszmulázsok titkai – Dezső Krisztina előadása

1923-tól Beck Soma professzor irányításával hozták létre a pécsi bőrgyógyászati klinikán az Erzsébet Tudományegyetem mulázsgyűjteményét. Az előadásban a gyűjtemény története mellett megismerhetik a látogatók, hogy miért is volt titkos a mulázsok alapanyagának receptje, hogyan készültek és mire használták ezeket különleges viasztárgyakat.

Az előadás mellett lehetőség lesz megtekinteni a pécsi mulázsgyűjtemény néhány szép darabját időszaki kiállításunkon.

Az előadás 22:00 órakor kezdődik a Klimo Könyvtár kertjében. Minikönyvek – Tenyeremben a tudás – Szabó Kristóf előadása

Előadásunk a minikönyvek könyvművészeti világába kalauzolja az érdeklődőket. Mitől számít törpe-, mini- vagy épp mikrokönyvnek egy miniatűr könyv? És vajon miért terjedt el ez a műfaj a világon? A legkisebb könyvek története és változatos nyomdatechnikája mellett, ezekre is választ kaphatsz prezentációnk során.

Az előadás mellett lehetőség lesz megtekinteni a közel 200 db minikönyből, valamint különböző könyvekben talált tárgyakról szóló új időszaki kiállításunkat is.

Az előadás 22:30 órakor kezdődik a Klimo Könyvtár kertjében.


Trackback link: