Megújult a pécsi egyetemtörténeti kiállítás

nyitókép

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont szeretettel meghívja Önt a Pécsi Tudományegyetem és jogelőd intézményeinek történetét bemutató megújult „Pécsi egyetemtörténeti állandó kiállítás” című tárlat megnyitó ünnepségére.

A kiállítás rövid ismertetése:

A Pécsi Tudományegyetem 2023-ban ünnepli az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének százéves évfordulóját. A centenáriumi programsorozat részeként megújul a Szepesy utcában található egyetemtörténeti állandó kiállítás. A kiállításban a középkori, 1367-ben alapított egyetemtől a 21. századig mutatjuk be az egyetem és jogelőd intézményeinek történetét.  

Az új kiállítás tudományterületenként ismerteti az egyetemi karok történetét, az itt oktató professzorok munkásságát, a hallgatói életet, a tudományos munkát. Az egyetem klinikái és az itt folyó gyógyító tevékenység is külön egységet képez, melyet orvosi eszközök, fényképek, a betegek emlékei színesítenek. Néhány különlegesség is látható lesz, például Ádám Antal alkotmánybírói lánca, Szentágothai János mikroszkópja, Prinz Gyula személyes tárgyai, Keserü Ilona egy műve, egy Commodore számítógép vagy az egyetem rektorait ábrázoló festmények.

A kiállítás a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya szervezésében valósult meg.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Megnyitó:

Időpont: 2023. október 13. (péntek) 15 óra

Helyszín: Pécs, Szepesy u. 3.


A kiállítást megnyitja:

- Miseta Attila, Pécsi Tudományegyetem, rektor

- Fedeles Tamás, Pécsi Tudományegyetem, rektorhelyettes

- Szeberényi Gábor, Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, főigazgató


Facebook EseményTrackback link: