Könyvajánló

Kiadó:
Nap Kiadó
ISBN:
963-9402-38-9
Kiadás éve:
2003
Mű a katalógusban:

A zenén túl

Lehet-e kiválasztani az éjszakai égbolt legszebb csillagát? Lehet-e kiválasztani egy virágzó rét legszebb színű, illatú virágát? Lehet-e kiválasztani tengerből a legszebb vízcseppet? Lehet-e a sok-sok kedvenc könyvből csak egyet kiválasztani? Bizonyára nem. Egy kedves felkérésre most megosztom az egyik kedvencemet Önökkel. Sokat töprengtem, vajon miért száműzött sokakban az úgynevezett klasszikus zene mindennapjaikból? Miért nem kedvelik, és ha meghallják a klasszikus zene kifejezést, miért vágnak fintorokat? Hogyan lehetne jobban közkinccsé tenni, népszerűsíteni? Egy bölcs mondás szerint zene nélkül az élet sivatagi utazás. Egyetértek e gondolattal!Mánfai György fotóművész Ha valakiben felmerül a vágy, de jó lenne megismerni, hogy éltek zeneszerzőink, mit alkottak, mi motiválta őket műveik megkomponálására, az minden bizonnyal egészen közelbe kerül az alkotóval, műveivel, és szép lassan azon veszi észre magát, a mindennapok részévé válik a muzsika. Nem háttérzenének használja, hisz annak semmi értelme, hanem a varázslatos hangok, melyek az emberi lélek mélységéből erednek elindulnak belülről, és eljutnak valahová. A zene hallgatása közben átadja magát annak a világnak és válik részévé. Nem töpreng közben leendő sporteredmények tippelésével, mit főzzön hétvégére családjának, mivel lepje meg szeretteit, hanem odafigyeléssel elengedi magát, megszűnik a külvilág, és csak a zenéből létrejövő képekre, hangulatokra figyel.

Mikor e könyvet megkaptam a szerzőtől, Vásáry Tamástól, olvasása közben azonnal rájöttem: igen, ez az! Többek között ilyen ismeretterjesztő írásra van szükség, hogy megértsük, bepillanthassunk nagy zeneszerzők műveibe, gondolataik világába, a zenén túli világba.

10 zeneszerző, csak néhányat közülük megemlítve: Liszt, Chopin, Mozart, Beethoven, Schubert műveiről ír a világhírű zongoraművész, bennük a szerzők belső titkaira is rávilágít. Beethoven szerint a zene magasabb rendű kinyilatkoztatás, mint a filozófia. Schumann talán erre válaszolt, mikor kimondta: fényességet küldeni az emberi szív mélységébe, ez a művészet.

A klasszikus zene az egyik legnagyszerűbb dolog, ami az emberiségnek megadatott. Ha megfelelő módon ismerkedünk meg vele, örök barátunk marad. Több kedves barátomat e könyvvel leptem meg.

Rendkívül pozitív visszajelzés érkezett köszönetképpen válaszul.

Ezért is ajánlom e könyvet mindenkinek.

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2014. november 19-én szerda, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!

(Forrás: Mánfai György fotóművész)