Könyvajánló

Kiadó:
Libri
ISBN:
9789633108215
Kiadás éve:
2016

Hajnal a tiltott kertben

„Alig tizenöt centire voltak egymástól, de ebben a tizenöt centiben benne volt közel húszévnyi idő, egy háború, két vallás, egy holokauszt, egy katasztrófa, két anya, két apa, egy sebhely és egy titok, mely lomha pillangó módjára verdesett a szárnyával.Az Egyesült Államokban élő, Palesztinában született írónő regénye a palesztin-izraeli háború kegyetlenségét és hatásait láttatja egy család sorsán keresztül.                            

Egy család története, kezdve egy gyermekkorral, folytatva házassággal, háborúval, menekülttáborral, egy gyermek elvesztésén át, újabb gyermek születéséig, hogy aztán ez a gyermek is felnőjön, s ő váljon a regény főszereplőjévé. Ő Amal, akit az anyja megtanít arra, hogy eltitkolja az érzéseit, mégis tele van velük a könyv. Amalon keresztül látunk, hallunk, érzünk. Helyenként megszólít a szerző más szereplőket is, hogy ők meséljenek. Ettől csak színesedik a regény. Évtizedeken viszi keresztül az olvasót a szerző, mégsem túl nagy lépések ezek, s megkapja a történet előrehaladtával felmerülő kérdéseire a választ. A regény egy családi dráma kapcsán egy ponton két sorsúttá szakad, s ezzel kap a történet egy újabb fordulatot, titkot, és még több izgalmat. Aki olvasott már regényt a zsidók meghurcoltatásáról, annak érdekes lehet más oldalról látni őket, ebből a másik szempontból, hogy a palesztinai vérengzésekért az izraeli zsidók a felelősek.                                                                                  

Nyugodt körülmények között olvasni egy olyan regényt, melyben gyermekeket sem kímél a kegyetlen háború…. szívfájdító. Azonban a történetet nemcsak a borzalom járja át, hanem csodás dolgok is, amit a gyermekkori barátság, a szerelem, a gyermekvárás-születés, vagy egymásra találás ad. Mindezek mellett ott egy más világ, egy Európán kívüli élet a maga sajátosságával, amit az arabok kultúrája, szokásai, szófordulatai adnak. A szerzőnő stílusa is magával ragadó. A pontos szavak csodás mondatokká állnak össze, ez külön élvezetessé teszi a regényt.                

Erről a regényről elmondható, hogy több síkon nyújt élményt az olvasónak: történelem, érzelmek, kultúra, értékes mondanivaló, izgalom. Fájdalmasan szép, szívet szaggató, könnyet fakasztó történet. Egy történet, melyben megmutatkozik, hogy azzá leszünk, amivé a környezet és család nevel bennünket. Egy család története, de egy egész nép sorsa. 

Ardai Diána

PTE Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző osztály