Könyvajánló

Kiadó:
Cerkabella
ISBN:
978-963-9820-16-6
Kiadás éve:
2010
Mű a katalógusban:

NAVIGÁTOR: Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyv

Nem egyszerűen lexikon, hanem böngésző és olvasókönyv is egyben, ahogy az alcímek is jelzik. Ezzel a könyvvel szívesen találkoztam volna még abban az időben, amikor kisgyermekeimnek kerestem jó gyermekkönyveket. Akkor még előre elolvastam minden könyvet, amit aztán a kezükbe adtam (kamaszkorukig bírtam ezt tempóval). Pedagógusként a tanításom során szinte naponta jelen van a kortárs gyermekirodalom, így nagy örömmel fogadtam a kötet pár évvel ezelőtti megjelenését. Igazi iránytű ez a könyv: szülőknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak és gyerekeknek.Oszoli Dénesné tanítónő, Pécsi Tudományegyetem, 1. sz. Gyakorló Általános Iskola Az írók, költők, illusztrátorok (100+1 magyar szerző) betűrendben, fényképpel megjelölve sorakoznak fel a könyvben. A felnőtteket könyvajánlók, kritikák is segítik a választásnál, míg a kötetborítók feltüntetése vásárláskor könnyíti meg a keresést.

A gyerekekkel együtt lapozva a könyvet vers- és regényrészletekbe olvashatunk bele, melyek kedvet hozhatnak az esetleg még kevésbé ismert művek elolvasásához is. A könyv különleges érdeme hogy a személyes hangvétel és a hiteles szakmaiság egyszerre van jelen. A szerzők kis cetlikre írt egyéni vallomásaik, üzeneteik által kerülnek közelebbi kapcsolatba gyermekolvasóikkal. Az egyes könyvekből vett illusztrációk pedig már a böngészés során felkeltik a figyelmet az adott mű iránt. Érdekessége még a kötetnek egy térkép, melyen az írók/költők születési helyét tüntették fel. Örömteli felfedezés a gyermek számára, ha az ő városában is laknak költők, írók.

Mindenképp hiánypótló ez a kézikönyv – kedvet hoz a gyerekeknek az olvasáshoz, a szülőknek, pedagógusoknak pedig hatékony segítség az olvasóvá nevelésben.

 

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2014. november 19-én szerda, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!

(Forrás: Oszoli Dénesné tanítónő, Pécsi Tudományegyetem, 1. sz. Gyakorló Általános Iskola)