Könyvajánló

Kiadó:
Helikon
ISBN:
963-208-885-9
Kiadás éve:
2004
Mű a katalógusban:

Régi magyar fürdővilág

A régi magyar fürdőéletet, gyógyító vizeket és vízkúrákat mutatja be a könyv olvasmányos leírásokon és gazdag képanyagon keresztül. Különböző levelezések, emlékiratok, útleírások és orvosok, valamint híres emberek személyes élményeinek felidézése hozzák még közelebb a nagyhírű fürdők világát a mai kor emberéhez.Megtudhatjuk, hogy a fogmosó pohár használatának első hazai említése kinek a nevéhez fűződik, bepillantást nyerhetünk a török kori fürdőéletbe, megismerhetjük a gyógyvizek típusait, hatását és felhasználási módját. Olvashatunk az európai tisztálkodási szokásokról, a fürdőtisztességnek nevezett ruhadarabról, a fürdőben való viselkedési és illemszabályokról.

Egy 1650-ben kiadott népkönyvből gyakorlati ismereteket is megtudhatunk a fürdésről: „Ha fürödni akarsz avagy köpölyözni, holdfogytában jó, mikor a hold a bikajegyben van, vagy az ikrekben, rákban, mérlegben és halakban; ha lábaidat gyakran megmosod meleg vízben, mérsékletes meleget hoz és a szemednek és fejednek is igen használ. A fürdő után ne egyél, ne igyál, egyszersmind se igen melegen, se igen hidegen soha ne fürödjél. Ha köpölyöztetni akarod magadat, előbb hidegen szépen megmossad testedet a fürdőben, és lábaidat egészen a térdig tartsd meleg vízben, ugy lesz folyó véred…”

A lapszéleken közel 130 ismertebb fürdőhely rövid ismertetője található betűrendben. Ezekben az összegzésekben választ kaphatunk arra, hogy mikor vált híressé és hol helyezkedett el a fürdő, hány fokos volt a vize, hány épület és szoba állt a fürdővendégek rendelkezésére, milyen szolgáltatásokat vehettek igénybe, és a legfontosabb, hogy milyen betegségek esetén remélhettek gyógyulást az odalátogató vendégek.

Mindezek mellett a fürdőzési szokások különböző részleteibe is bepillantást nyerhetünk. A 18–19. században országszerte épültek fürdők, és nagy kultusza lett a gyógyfürdőbe járásnak. A fürdőhelyek ekkor a társadalmi élet színterei is voltak. A könyv végén megtalálhatjuk főbb gyógyvizeink jellemzőit és a mai Magyarországon működő gyógy- és termálfürdők listáját.

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akiket érdekel a gyógyfürdők, gyógyvizek története, és szeretnek elmélyedni egy-egy régi képeslap szemlélésében.
 

Gergely Zsuzsanna
könyvtáros ajánlásával

Pécsi Tudományegyetem
Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont