Botanika hónapja

nyitókép
Májusban a botanikáé lesz a főszerep a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban, hiszen több helyszínen, több egyetemi intézettel együttműködve valósítja meg a botanika és gyógynövények témaköréhez kapcsolódó rendezvényeit.
A hónap során különböző kiállítások és előadások várják az érdeklődőket, melyek célja, hogy bevezessék őket a gyógynövények és botanika különleges világába.
A rendezvénysorozat a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, a PTE GYTK Farmakognóziai Intézet, a PTE ETK Konfuciusz Intézet, PTE Botanikus kert, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma együttműködésében, valamint a Múltból a jövő felé centenáriumi programsorozathoz kapcsolódóan valósul meg.

 Programok

Gyógynövények és illusztrációk (Kiállítás)

Kiállításmegnyitó: 2022. május 5. 16:00
Megtekinthető: 2022. május 5. – május 31.
Helyszín: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, 0. szint (Universitas u. 2/a)
Bővebb információ a Facebook eseményben.

A PTE GYTK Farmakognóziai Intézet állandó kiállításának darabjai kerülnek bemutatásra. A kiállításon gyógyszerész- és biológushallgatók, valamint oktatók munkái mellett megtekinthetők lesznek dr. Rácz-Kotilla Erzsébet professzor asszony akvarellképei, illetve a PTE ETK Konfuciusz Intézet eredeti kínai gyógynövényei és növényritkaságai színesítik a tárlatot.


A kiállításhoz kapcsolódó előadások:

Virtuális kirándulás a természet patikájában

Előadó: Dr. Horváth Györgyi egyetemi docens, intézetigazgató, tudományos és diákjóléti dékánhelyettes, Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézet
Időpont: 2022. május 5. 16:15-16:45
Helyszín: Tudásközpont, Konferenciaterem
Bővebb Információ a Facebook eseményben

Az előadásban egy virtuális kirándulás keretében bemutatásra kerülnek azok a gyógynövények, amelyeknek kiemelkedő szerepe van egészségünk fenntartásában. Arra is választ kaphatnak az érdeklődők, hogyan használjuk helyesen a gyógynövényeket, milyen veszélyek fordulhatnak elő alkalmazásuk során.


TCM indications of common herbs in Hungary (angol nyelvű előadás)

Előadó: Zhu Liang, PTE ETK HKO Konfuciusz Intézet TCM oktatója
Időpont: 2022. május 5. 16:45-17:15
Bővebb információ a Facebook eseményben.

Az előadás során a kínai orvoslásban használt, Magyarországon ismert gyógynövények alkalmazásáról hallhatnak az érdeklődők.


Füvésztudomány a Mecsek lábánál (Kiállítás)


Kiállításmegnyitó: 2022. május 19. 15:30

Megtekinthető: 2022. május 19. – 2023. március 31.
Helyszín: Klimo Könyvtár (Szepesy Ignác u. 3.)
Bővebb információ a Facebook eseményben.

Reprezentatív válogatás a Klimo Könyvtárban fellelhető európai és magyarországi kertkultúra irodalmából és herbáriumok választékból, bemutatva ezzel a természettudományos személet alakulását és hatásait Pécsre. A PTE Botanikus Kert alapítási évfordulója alkalmából a kert történetét és az egyetemhez, a városhoz köthető botanikai témájú kutatások kerülnek bemutatásra. Különleges kötetek és kézzel festett növényábrázolások mellett Mánfai György fotóművész fényképei is láthatóak lesznek a kiállításban.


Dísznövények: barátok vagy ellenségek?

Előadó: Dr. Wirth Tamás, a PTE Botanikus kert vezetője
Időpont: 2022. május 24. 17:00
Helyszín: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, 0. szint (Universitas u. 2/a)
Bővebb információ a Facebook eseményben.

70 éves a Botanikus kert, Borhidi-Hámori konferencia akadémikusaink tiszteletére

Időpont: 2022. május 27. 9:30–15:00
Helyszín: PTE Botanikus kert (Ifjúság útja 6.)




Trackback link: